Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

O έλεγχος των καυσαερίων διαρκεί περίπου 10’
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι:

car11. Άδεια κυκλοφορίας οχήματος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα κάθε αυτοκίνητο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων εφόσον έχει συμπληρώσει έναν χρόνο από την ημερομηνία 1ης αδείας. Η κάρτα πρέπει να ανανεώνεται ανά 12 μήνες για τα Ι.Χ. και ανά 6 μήνες για τα επαγγελματικά οχήματα (όπως είναι τα ταξί και τα φορτηγά>3.5tn).

Ο θεσμός της «Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων» (Κ.Ε.Κ.) καθιερώθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 3 του Ν.2052/92. Eντάσσεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους στα μεγάλα αστικά κέντρα και υλοποιείται με την καθιέρωση ειδικού ελέγχου καυσαερίων για όλες τις κατηγορίες των κυκλοφορούντων οχημάτων.
Σύμφωνα με τον «θεσμό της Κ.Ε.Κ.» όλα τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα θα πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστωθεί αν οι εκπομπές καυσαερίων βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων και να εφοδιασθούν με έντυπο ΚΕΚ.

Από 01/01/2011 βάση του Ν. 3897/10-12-2010, όχημα που υποβάλλεται σε Περιοδικό Τεχνικό Έλεγχο στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος καυσαερίων, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) επέχει θέση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) με χρονική ισχύ ίση με αυτήν της Κάρτας.