Γιατί το αμάξι σου ψήνεται από τον ήλιο; (πηγή AUTO TRITI)
Μάιος 17, 2017
Συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης κατά την αγοραπωλησία αυτοκινήτου (πηγή GOCAR.GR)
Μάιος 17, 2017

Πώς θα επιλέξεις τις σωστές ζάντες! ( πηγή AUTO TRITI)

Μάθε τώρα τα χαρακτηριστικά των ζαντών και διάλεξε εύκολα αυτές που θα σου προσφέρουν όχι μόνο καλύτερη εμφάνιση αλλά και αυξημένες επιδόσεις!

 

Η αλλαγή των ζαντών σε ένα αυτοκίνητο, μπορεί να βελτιώσει τόσο την εμφάνιση, όσο και τις επιδόσεις του, αφού είναι άμεσα συνυφασμένες με την απόδοση του ελαστικού.

Οι ζάντες έχουν τη δική τους σημασία στη λειτουργία του αυτοκινήτου, καθώς αναλαμβάνουν τη στήριξη των ελαστικών και τη διατήρησή τους σε σταθερή θέση, ώστε να κυλούν σωστά, επιτρέποντας την ορθή κίνηση ολόκληρου του οχήματος.

Συνήθως είναι κατασκευασμένες από σίδερο, εξαιτίας του μικρού κόστους του για τους κατασκευαστές, όμως οι ζάντες κράματος αλουμινίου θεωρούνται και πιο ανθεκτικές και πιο όμορφες οπτικά, ενώ είναι και πιο ελαφριές.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο αλλαγής, οι νέες ζάντες δεν πρέπει να ξεφεύγουν πολύ από εκείνες, με τις οποίες έχει εφοδιάσει ο κατασκευαστής αρχικά το αυτοκίνητο.

Πώς βελτιώνεται η επίδοση!

Όσον αφορά την απόδοση του αυτοκινήτου, τα ζητούμενα για τη ζάντα είναι:

Το βάρος, καθώς όσο πιο ελαφριά η ζάντα, τόσο πιο ελαφρύς κι ο τροχός και άρα, απαιτείται λιγότερη «δύναμη» από τον κινητήρα για να κινηθεί ή να ακινητοποιηθεί, γεγονός που βελτιώνει την επιτάχυνση

Η ακαμψία, αφού μία άκαμπτη ζάντα, βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Τα χαρακτηριστικά με απλά λόγια!

Προτού επιλέξετε καινούργιες ζάντες για το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε και κάποια βασικά χαρακτηριστικά των ζαντών, όπως τα εξής:

Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.

Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά.

Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να τις αλλάξουμε, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς.a